Septemberkänsla

 Posted by on september 2, 2014
sep 022014
 

I Bondepraktikan:
Den första september. Sådan väderleken är denna dag, sådan förbliver den över huvudtaget under hela månaden.

Igår hade vi strålande sol och milt, varmt, vackert väder. Så där mitt emellan sommar och höst som bara september kan erbjuda. På morgonen smyger jag ner till odlingen, kikar försiktigt för att se om frosten varit där och nypt i bladen ännu. Har tomaterna gett upp ännu? Nej, plantorna dignar av frukter. De mognar i en rasande fart, de är fullt införstådda med hur kort tid de har på sig. Att se en frukt gå från grön till röd på ett dygn, det känns i hela kroppen.

Potatisen är klar och nästan varje dag gräver jag upp två stycken. En till mig och en till min unge. Kryddorna står och väntar på att få hamna i kryddsalt, kryddblandningar eller buketter att hänga i köket. En del får stå och gå i blom så vi kan skörda även fröer. Det är en viktig detalj inför nästa säsong. Känns också bra att försvara rätten att föröka sina egna plantor, att inte behöva köpa fröer varje år, som dessutom ofta är sterila. Dessutom kunna dela och byta fröer med andra odlare, över hela landet. Eller världen!?

Areal 127 som förening står inför sin fösta höst. Det är spännande och massor att göra. Vi har miljoner idéer om vad vi kan göra under vintern och ännu fler idéer om vad vi ska göra nästa säsong. Dags att samla sig och planera. <3