Hemmaodlat – en resurs och unik i sitt slag

 Posted by on november 2, 2014
Nov 022014
 

Hemmaodlat - planterarDet finns så många odlare. Hemodlare och hemliga odlare, koloniodlare, och motvilliga odlare. De som experimenterar, de som odlar som förr. De som odlar i jord och de som odlar utan jord. Även om de flesta former av odling existerat parallellt så länge människan odlat överhuvudtaget verkar formerna för odling börjat förändras i snabb takt under de senaste åren. Framför allt har odlingen flyttat in i städerna och människor som förr aldrig haft en tanke på att odla är plötsligt entusiastiska urbana bönder. Urban odling generellt har fått ett ofattbart stort uppsving, med viktiga och inspirerande pionjärer som Eagle Street Rooftop Farm i New York och en nästan explosionsartad ökning av antalet föreningsdrivna tillsammansodlingar i stadsmiljöe. Framför allt verkar drivkraften vara att många människor har börjat intressera sig för sin individuella roll som stadslevande människor och hur de på olika sätt kan leva ett hållbarare liv genom att odla hemma, en del av den mat de vill äta.

I Malmö finns Hemmaodlat. De är på många sätt helt unika i sin verksamhet. Det är en förening för att få fler att odla hemma. De driver studiecirklar och workshops men fungerar också som ett slags hackerspace för odlingsexperiment och driver dessutom en CSA (community supported agriculture) i vilken du kan prenumerera på andelar och få färska nyskördade grönsaker året om.

Det som jag tycker gör Hemmaodlat så värdefullt är att de delar med sig av sina kunskaper. De utgör idag kanske den mest värdefulla resursen vad gäller okonventionell odling i hemmamiljö. De har en räcka videos på YouTube, producerade inom studiecirkeln, där du kan lära dig allt från grunderna i hydoponisk odling till hur du finjusterar näringsämnerna i vattnet eller sätter upp lämplig vinterbelysning för dina växter. Dessutom finns en mängd intressanta artiklar att läsa på deras blogg.

Hemmaodlat - odlingslådaDe driver just nu en kickstarter kampanj för att kunna börja producera en odlingslåda som du kan köpa som ett kit. Det är ett resultat av att de flesta egenbyggen, och många köpekit också, ofta är fula och otympliga, spretiga och tråkiga. Estetiken är för många en avgörande faktor och det är roligt att se att det finns de som försöker lösa det. Alla är inte funktionsnördar men det ska inte behöva hindra hindra dig att odla hemma.

Nu finns inte vi i Areal 127 i Malmö, så vi får nöja oss med att njuta av filmer på YouTube, följa och delta i diskussionerna på Facebook och Instagram och att hoppas att vi snart kan se en CSA i en Stockholmsförort nära dig.