apr 082014
 

När man bor i lägenhet måste man ofta klara sig med mindre yta än man önskar. Det betyder inte att man drömmer litet! Är man dessutom en som gillar att odla gäller det att vara uppfinningsrik och inte rädd för att prova. Lösningen för att drömmarna ska bli verklighet stavas vertikal fönsterodling. Som vanlig odling i fönstret, men vertikalt.

Jag lärde mig en teknik av fönsterodling redan för många år sedan när jag bodde i Göteborg. Jag bodde trångt och delade dessutom lägenheten med en annan tjej. Det fanns inte många fönsterbrädor att jobba med vad gällde odling. Dessutom hade vi varken balkong eller någon vidare gård att tala om. Så det som gällde för att få någon kvantitet i odlingen var att odla på höjden.

Nu är det dags igen! Nu bor jag visserligen större men nu finns en liten unge, nyss fyllda ett, med väldigt långa armar och som gärna står på yttersta tåspetsen för att nå upp att undersöka allt som mamma pysslar med. Det gör att inga krukor någonsin får stå ifred. Vertikalodling i fönster fick bli lösningen även denna gång. Det gör inte saken sämre att det är utan jord och med extremt liten vattentillgång.

Windowfarm1

Denna odling är en ”klassisk” windowfarm, så som den gjorts populär av windowfarms.org. Den är tillverkad av PET-flaskor och ståltråd, lecakulor och lite tygbitar. Inget dyrt eller knepigt material, och det tar ungefär en timma att göra varje kolonn. (se bilden) Just denna kolonnen har två olika varianter. Den nedersta PET-flaskan är delad helt och hållet medan de två övre har ett hål på sidan för växten att sticka ut genom. Båda varianterna är bra. Den förstnämnda ger lite mer plats för plantan på höjden och sidorna, men ger i gengäld mindre växthuseffekt.

I en sån här vertikalodling passar sig växer som har ett ganska litet behov av plats. Men eftersom man odlar i lecakulor (eller terrakottaspill) så minskar behovet av plats jämfört med om man odlar i jord. Jag har provat jordgubbar, smultron, ampeltomater, kryddor av massa olika slag, sallad och spenat. De är mobila, lätta att flytta ut och in beroende på väder. De är ganska lätta att ta isär och montera ihop beroende på behov. Framför allt är de jätte lätta att tillverka.

Så här gör du:

Material:
PET-flaskor (ett normalt fönster rymmer tre eller fyra 1,5 liters flaskor)
Håltagarborr (det enda jobbiga eftersom det inte är säkert att man har ett sånt)
Najtråd, eller ståltråd, eller kedja av något slag
Vass kniv
Tygbitar
Lecakulor
Plantor =)

1. Gör hål
Borra ett hål i botten på flaskorna som är lika stort som korken i andra änden.

2. Gör droppöppningar
Skär en öppning i korkarna utom den nedersta så att det formas en flik. Se bilden:

kork

Detta gör att vattnet rinner ner i lagom takt och det skvätter inte så lätt.

3. Sätt ihop flaskorna
Tryck i flaskorna i varandra. Överst kan du antingen lämna en halv flaska öppen för att ha som vattenreservoar, eller ha en flaska som vanligt med planta i som du vattnar direkt i.

4. Säkra upp
Gör små hål i flaskornas sidor och ta en lagom lång najtråd, böj den till en krok i båda ändar och kroka ihop flaskorna så att de sitter ihop säkert även om korken skulle åka ut ur hålet i botten. Gör också hål i den översta och ordna med en upphängingsannordning. Jag har tagit lite ståltråd. I all enkelhet.

5. Lägg tyg som skydd
De flesta växters rötter gillar inte solsken. det finns lite olika sätt att lösa detta. Var kreativ, men förslagsvis kan du lägga tyg runt kanterna i botten på varje flaska, du kan också tejpa med mörk tejp kring flaskan, eller måla den med en täckande färg. Alla sätt är bra som fungerar! Jag har lagt ett grått ganska tjockt linnetyg som jag klippt i halvmånar. EN halvmåne till varje flaska.

5. Plantera
På min bild ser det lite fattigt ut för det är ganska små plantor ännu. Men ta försådda plantor, eller köpta plantor (exempelvis kryddor från mataffären). Om du använder egna försådda plantor, låt de gärna fått sitt tredje bladpar innan du planterar in den, så att den är lite ”tuffare”. Skaka av jorden från rötterna och håll plantan inne i flaskan, fyll på med lecakulor med den andra tills plantan står stadigt i kulorna.

6. Provvattna
Testa att hälla vatten i den översta flaskan och njut av att se det strila ner genom flaskorna till botten. Jag har i denna varianten valt att behålla korken på den nedersta flaskan. När jag sen har vattnatigenom plantorna så tömmer jag bara ut överflödigt vatten i ett glas och häller tillbaka i min vattenbehållare.* Detta är en viktig detalj…

7. Näringslösning
När du odlar på det här sättet finns ingen jord som kan vara näringsbärare för växterna. Därför behöver du vattna med näringsberikat vatten. Inte konstigare än gödsel men i vattnet istället för i jorden. Det finns lika många recept som det fins fönsterodlare. Själv använder jag avrunnet vatten från min bukashi-kompost. Men det är kanske lite överkurs för de flesta. Gooogla på windowfarming eller fråga folk som vet (exempelvis på facebook, i någon odlingsgrupp) så kommer du hitta någon som kan dela med sig av sitt recept på näringslösning.

VIKTIGT! Du kan använda vattnet många gånger om, vilket ju är galet bra! Jag fyller på med kompostvatten en gång per månad och späder då 1:100. Men viktigt är att du förvarar din näringslösning i ljustät behållare, gärna svalt. Om det kommer ljus på vatten med massa näring i så blir det algblomning =)

Så nu är det bara att köra!

Happy farming